Pages

17 Mayıs 2012 Perşembe

MERCİMEĞİN FAYDALARI


Mercimek: Genellikle mutfaklarımızda, yemeklerimiz için sıklıkla kullanmayı düşündüğümüz baklagiller ailesine mensup bir yiyecek olarak bilinmektedir. Bir mercimek kabuğunun içerisinde ya iki; ya da üç tane mercimeğin varlığından söz edilebilir. Mercimeğin şekli genellikle oval ya da yuvarlak olmaktadır. Mercimeğin rengi ise, ya kırmızı ya da yeşildir. Kırmızı mercimek, genellikle bayanlar arasında, mercimek yemeği ya da mercimek yahnisi için kullanılırken; yeşil mercimek de mercimek çorbası; ve mercimek köftesi şekillerinde kullanılmaktadır. Baklagiller arasında önemli bir yeri olduğuna inanılan mercimeğin faydaları da saymakla bitirilemezken, mercimek içerisinde yer alan vitamin ve minerallerin de saymakla bitmeyeceğini hatırlatmakta büyük önem bulunmaktadır.

Gerek yeşil mercimek; gerekse de kırmızı mercimek, kolay bulunan baklagiller arasında yer almaktadır; ve kış aylarında yapılan yemekler arasında da sık olarak kendisine bir yer bulmaktadır. Yeşil mercimek ile yapılan mercimek yahnisi ve mercimek yemeği, içerisine sirke; ya da limon eklendiğinde, lezzetine lezzet katılır. Mercimek yahnisi yeşil mercimek ile yapıldığında, isteyenler mercimek yahnisini etli veya etsiz bir şekilde yapabilmektedirler. Yeşil mercimek yanında yenilen soğan, biber ve turşunun da tadına doyum olmamaktadır.
Hayatımızda bu kadar önemli yer kaplayan mercimek hakkında, ne kadar bilgiye sahibiz, mercimeğin faydalarını ne kadar biliyoruz; bildiğimiz, mercimeğin faydalarından ne kadar yararlanabiliyoruz; isterseniz biraz da bu konunun üzerinde duralım:

Mercimeğin faydaları:
Mercimeğin faydaları arasında, mercimek içerisinde yer alan diyet liflerinden ilk olarak bahsetmek gerekmektedir. Mercimek içerisinde yer alan diyet liflerinin kimileri çözünebilen lifler iken; kimilerinin de çözünemeyen liflerden oluştuğunu belirtmek gerekmektedir. Mercimek içerisinde yer alan diyet liflerinden çözünebilen lifler, vücutta var olan zararlı maddeleri içlerine hapseder; ve hızlı bir şekilde de vücuttan atarlar. Mercimek bu özelliği ile, özellikle kolesterol düzeyini belirli bir seviyede kontrol edebilmesi ile bilinmektedir.
Mercimeğin içerisinde yer alan çözünebilen lifler, aynı zamanda diyabet, insülin dayanıklılığı ve hipoglisemi sorunu yaşayan kişiler için de bir nevi çözüm niteliği taşımaktadır. Bu nedenle, mercimeğin faydaları arasında, diyabet, insülin dayanıklılığı ve hipoglisemi sorunlarının çözümüne yardımcı olmasından da bahsetmek gerekmektedir.
Mercimeğin içerisinde yer alan çözünemeyen lifler ise, mercimeğin faydaları arasında yer alan hazımsızlık ve kabızlık gibi sorunların çözülmesinde etkili rol oynamaktadır.
Mercimek, kalp sağlığını güçlendirici etkileri ile de bilinmektedir. Mercimeğin faydaları arasında yer alan kalp dostu olması etkisi, kişilerin mercimekten alacakları magnezyum ve folat ile, kalp sağlıklarını korumalarına yardımcı olmaktadır.
Demir eksikliğini gidermesi de mercimeğin faydaları arasında yer almaktadır. Hamile kadınlar, adet dönemindeki kadınlar; ve bebek emziren anneler, mercimek tüketerek, vücutlarındaki demir açığının kapatılması için katkıda bulunmuş olurlar. Demir eksiğini gidermesi ile bilinen mercimek, çocuk gelişimi bakımından da oldukça önemli bir yer edinmiştir kendisine.
Mercimeğin faydaları bu kadar önemli ve çokken; ve mercimek hayatımızda bu kadar önemli bir yer kaplıyorken, mercimeğin pişirilme yöntemlerinden de sizlere kısaca bahsetmekte fayda olduğunu düşünmekteyiz. Mercimek yahnisi, mercimek yemeği, mercimek köftesi ve mercimek çorbası bu kadar önemli ve beğenilen yemeklerken, mercimeğin pişirilme yöntemleri hakkında da kısaca bilgi sahibi olmanın faydalı olacağını düşünüyoruz.
Mercimeği pişirmeden önce, mercimeğin içinde yer alan taşların ayıklanması gerekmektedir. Taşlarından arındırılan mercimek, akan soğuk suyun altında iyi bir şekilde yıkanmalıdır.
Mercimeğin, pişirilmeden önce, yemeğe eklenmeden önceki hali ile, özellikle yeşil mercimek ise, haşlanması gerekmektedir. Bir bardak yeşil mercimek, haşlanmak için üç bardak suya ihtiyaç duyar. Pişireceğiniz her bir bardak suyun içine ekleyeceğiniz üç bardak suyu öncelikle kaynatmalı; yeşil mercimek'in kaynayan suyun içerisine atılması sağlanmalıdır. Bu şekilde haşlanan yeşil mercimek, sindirim olarak çok daha rahat ettirecektir kendisini tüketen kişileri.
Pişirilecek olan yeşil mercimek, ortalama otuz dakikada pişebilirken, kırmızı mercimek pişirilecekse, yirmi dakikalık bir süre yeterli olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder