Pages

9 Mayıs 2012 Çarşamba

KABAĞIN FAYDALARI


Kabakgiller familyasından, meyvası sebze olarak kullanılan, otsu bir bitki cinsidir. Kökü saçak şeklindedir. Gövdesi sürüngen, köşeli, ince ve çok uzundur. Üzerinde sert ve kısa tüyler bulunur. Yaprakları büyük, kaba, tüylü; çiçekleri sarıdır. Meyvesi, etli ve suludur. İçinde kabak çekirdeği denilen pek çok tohum vardır.Sarı renkte çiçekler açan sürüngen bir bitki olan kabak oldukça besleyicidir.Kabak özellikle B1 ve C vitaminleri ile potasyum ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Ayrıca, bitkisel protein, nişasta ve çinko içerir. Kabak lif açısından da zengin bir besindir.

Faydası :

* İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir.
* Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler.
* Prostattan doğan şikayetleri giderir.
* Mide ve bağırsaklara yumuşaklık verir, kabızlığı giderir.
* Yüksek tansiyonu düşürür.
* Sinirleri yatıştırır.
* Kan yapar.Zihin açar.
* Cinsel gücü ve doğurganlığı arttırır.
* Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser.
* Helvacıkabağının çekirdekleri bağırsak kurtlarının düşmesine yardımcı olur.
* Özellikle yüksek potasyum muhtevası, yüksek tansiyonu ve çeşitli nörolojik hastalıkları olan hastalar için önem arz etmektedir.
* Çeşitli mantarların çoğalmasını engelleyici tesiri vardır.
* Şeker hastalarına faydalı olduğu, kan şekerini düşürücü tesiri olduğu saptanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder