Pages

17 Mayıs 2012 Perşembe

HARDALIN FAYDALARI


HARDAL:Turpgiller familyasındandır. Avrupa ve Asya’da yabani ve yaygın olarak yetişen, sağlığa yararları bilindiğinden en az 2000 yıldır tarımı da yapılan, türlerine göre 30 cm. ile 5 m. arasında boylanabilen biryillik dayanıklı otsu bitkidir. Türkiye’de yetişen üç önemli türü Kara hardal (Brassica: Sinapis nigra), Esmer hardal (Brassica: Sinapis juncea) ile Ak hardal (Brassica: Sinapis alba)’dir. Bunlardan sagliga yararli etkileri en fazla olan Kara hardalın ana yurdu Akdeniz havzası ya da Bati Asya’nin ılıman bölgeleridir. 1-5 m. arasında boylanabilir. Yuvarlak kesitli, sert ve yeşil renkli gövdesi vardır. Oval biçimli, sivri uçlu ve yakıcı kokulu yapraklarının üstü koyu ve altı daha açık yeşil renklidir. Yaz ortasında küçük salkımlar halinde açan sari renkli çiçekleri, hafif hardal kokulu olur.

Küçük, küremsi biçimli kırmızımtırak kahverengi tohumları, yakıcı kokulu ve tahriş edicidir. Verimli ve suyu iyi akıntılı toprakları seven kara hardal bitkisi, tohumuyla çoğalır. Kara hardalın tohumlarında yapışkan bitki sivrisi, yağ, sinapin ile sinigrin adli glikozit ve myrosin bulunur. Bu tohumlar ak ve esmer hardal tohumları ile karıştırılıp ezilir ve un haline getirilir, içine koruk suyu, sirke ile su, seker, tuz ve baharat katılarak, özellikle bazı et yemeklerinde, çesni veren macun halinde tüketilir.

Tıbbi Etkileri ve Kullanımı
Tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere, kara hardalın temmuz ayından başlayarak olgunlaşan tohumları, bitki kökünden kesilip iyice kurutularak ve dövülüp silkelenerek toplanır. Bu tohumların sağlığa yararlı etkileri ve onlardan yararlanma yöntemleri böylece sıralanabilir:



• Kara hardal terleticidir. Ateşlilik hali, soğuk algınlığı, grip ve bronşitin atlatılmasına yardımcı olur.
• Midevidir. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.
• Mayasıla karşı etkilidir.
Bu etkilerinden yararlanılmak üzere, 1 tali kasığı kara hardal tozu üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 5 dakika süreyle demlendirilip infüzyon hazırlanır.
Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir.

• Kara hardal romatizma ağrı ve yangılarını hafifletir.
• Artride (eklem iltihabi) karşı etkilidir.
• Kan dolaşımını uyarır.
Bu etkileri sağlamak üzere 120 gr. taze öğütülmüş kara hardal tozu 45 derecelik ilik suyla ağır ağır karıştırılır ve kalin kıvamda bir lapa elde edilir.
Bir tülbendin üzerine yayılıp ağrılı ve yangılı yerlere konulmadan önce, tülbendin deriye yapışmaması için deriye ıslak gazlı bez yayılıp sonra hardal lapalı tülbent deriye 1 dakika süreyle uygulanır ve daha sonra tülbent kaldırılır. Uygulamada deri kızarırsa zeytinyağı sürülerek kızarıklık giderilir.

• Kara hardal ayak üsümelerini geçirir.
Bu etkiyi saglamak üzere, 1 çorba kasigi hardal tozu üzerine 1 litre kaynar su dökülüp 5 dakika süreyle demlendirilerek infüzyon hazirlanir. Sonra üzerine biraz soguk su katilip ilitarak ayaklar bu infüzyonun içine sokulur.

• Ayrica kara hardal rahatlatici, gevsetici ve yatistiricidir.
• Kan dolasimini uyarir.
Bu etkileri saglamak için, 1-2 çorba kasigi kara hardal tozu, küvete doldurulmus sicak banyo suyuna serpilip iyice karistirilir ve bu suda banyo yapilir.

UYARI
• Hardal, cildi duyarli olan kisileri rahatsiz edebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder