Pages

6 Mayıs 2012 Pazar

AYVANIN YARARLARI

İshali keser, dizanteri hastalığının tedavisinde kullanılır. Bunun için ayva yapraklarının kaynatılıp içilmesi  gerekir.


*Ayva böbrek zafiyetine, karaciğer zafiyetine, mide bulantısına, deniz tutmasına, mide gevşemesi ve mide düşmesine, midenin kuvvetlenmesine çok faydalıdır.
* C vitamini yönünden çok zengin bir meyve olan ayva, sindirim sistemi için de çok faydalıdır.
* Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir.
* Şurubu ile gargara yapılırsa boğaz iltihaplarını geçirir, kanı temizler.
* Karaciğerin çalışmasını düzenler.
* Burun kanamasını önlemek için buruna ayva suyu çekilmelidir.
* Ayva suyu aşırı adet kanamasını önler, bağırsak kanamalarını keser, dizanteriye karşı çok faydalıdır.
* Ayva merhemi deri hastalıklarına, yanıklara ve göz iltihaplarına iyi gelir.
* Göğsü yumuşatarak öksürüğü keser, verem hastalığının tedavisinde kullanılır.
* Çarpıntıyı önler.
* Ayva suyu iştah açar, böbrek ve idrar torbası iltihaplarını iyileştirir. Grip ve nezle olanlar bol bol yemelidirler.
* Basur memelerinin iltihabını kurutur.
* Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir.
* Kan kusmayı ve ağızdan su gelmesini engeller.
* Ayva meyvesi üzerindeki tüyler kanayan yere konursa kanamayı durdurur.
* Doğumu kolaylaştırmak için ayva suyu ve ayva çekirdeği kaynatılıp içilmelidir.
* Ayvanın çiğ yenmesi pek tavsiye edilmez. Reçel veya kompostosu tercih edilmelidir. Ayva hoşafının ağız yaralarına, akciğer veremine iyi geldiğini, gece uyurken ağızdan salya gelmesini önler.
* Ayva çekirdeği, boğazdaki ağrıları, gıcık ve kızarıklıkları giderir. Ayva yaprağı kaynatılır, suyu ile gargara yapılıp, pişmiş yaprakları ile de lapa yapılıp boğaza konursa boğaz ağrısını ve şişliğini giderir.
* Ağız içi yaraları ve boğaz iltihapları için kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesi ile elde edilen şurup gargara olarak kullanılırsa şifalı gelir"
* Ayva suyu vücudu terletmek için çok etkilidir. 
* Pişirilmiş ayva mide zafiyetine iyi gelir.
* Göz beyazı, göz kapak ve kirpiklerinin iltihaplanmasında ayva yaprağı kaynatılıp soğutulduktan sonra gözler günde birkaç kez yıkanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder