Pages

16 Mayıs 2012 Çarşamba

KARANFİLİN FAYDALARI


KARANFİL:Dünyanın en eski baharatlarından biri olan karanfil, aroması ve baharatsı kokusuyla birçok yemekte kullanılır. Güçlü tedavi özelliği vardır. Özellikle diş ağrılarını hafifletir. Eugenol içeren karanfil yağı, doğal ağrı kesici ve antibakteriyeldir.

Besin değerleri;

Mükemmel bir manganez kaynağı olan karanfil aynı zamanda iyi bir omega - 3 yağ asidi, vitamin K, diyet lif, magnezyum ve kalsiyum kaynağıdır.

Kışın yapraklarını dökmeyen karanfil ağacının pembe çiçekleri elle toplanır. Kuruduktan sonra kahverengi olur. Sert dış kabuğu olmasına karşın, çiçeğinden karanfil yağı elde edilir. Toz veya tane şeklinde baharat olarak kullanılır. Uyarıcı bir etkisi ve antiseptik, anti-bakteriyal, anti-virus, anti-fungal (mantara karşı) özellikleri vardır. Doğal bir anestetiktir (karanfil yağı)

Karanfil zihni açar ve enerji verir;

Bunun için sabah demlediğiniz çayın içerisine birkaç adet karanfil atmanız yeterlidir veya çayından bir çay bardağı içmek yeterlidir. Gece veya saat 5 ten sonra içilir ise uykusuzluk yapar.

Antioksidan etkisi bulunur,

İdrar söktür,

Toksinlerin atılmasını sağlar,

Serbest radikalleri temizler, hastalıklara karşı koruyucu etkisi bulunur. Özellikle hasta yakınlarına bakan kişiler için, mikroplara karşı koruyucu etkisinden dolayı bulunmaz bir nimettir!

Broşları açıcı ve ferahlatıcı;

Soğuk algınlığı döneminde kullanılmalı. Sigarayı bırakır iken hem enerji verir, hem sigara içme isteğini engeller ve ciğerlerdeki nikotini atar.

Karanfilin yararları;

Beyin dinlendirici;

Zihin yorgunluğuna karşı etkilidir, zihni rahatlatır, güçlendirir, unutkanlığı engeller. Sinirleri kuvvetlendirir. Sinirsel baş ağrılarına karşı etkilidir.


Karanfilin faydaları;

Sindirimi rahatlatıcı;

Spazm giderici özelliği vardır. Mide ve bağırsakta gaz oluşumunu engeller. Sindirimi kolaylaştırır. Kurt düşürücü özelliği vardır. Kalp, mide, karaciğer ve gözü kuvvetlendirir, basuru giderir.

Afrodizyak etkisi vardır,

Solunum sistemini olumlu etkiler, sinüsleri açar,

Karanfil yağı faydası, karanfil yağının faydaları;

Karanfil yağının ve içerdiği temel bileşen olan öjenol sebebiyle dermatofit enfeksiyonlarına yol açan mantarlar (Trichophyton, Epidermophyton, Microsporum) üzerinde kuvvetli etkisi bulunur.

Karanfilyağı romatizma ve nevralji ağrılarının hafifletilmesinde de yararlı olur. Bunun için karanfil yağı ağrılı yerlere dıştan hafif hareketlerle ovuşturularak uygulanır.

Karanfil yağı diş ağrılarını keser,

Karanfil koklanırsa uyku getirir, çiğnenirse ağız ve vücudun kokusunu güzelleştirir, ağız yaralarına dişeti hastalıklarına ve iltihaba iyi gelir.

Soğana daldırılan birkaç diş karanfil söğüşe, çorbaya, av ve kümes etlerine, toz halinde köfteye, keklere, meyve salatasına, aşureye, zerdeye, helvaya, baharatlı ekmeğe katılır.

Sağlığa faydaları;

Eugenol gibi aktif madde içeren karanfil;

*Çevre kirliliği zehirlenmelerine,

*Sindirim sistemi kanserlerine,

*Eklem iltihaplanmalarına karşı koruyucu etkisi vardır,

*Diş ağrılarına iyi gelir. Eugenol özü, kanal tedavisinde, dolgularda ve diş eti hastalıklarında kullanılır. Antiseptik özelliği vardır. Mikropları öldürür,

*Karanfil yağı, ağız gargaralarında kullanılır,

*İltihaplanmaya karşı etkilidir,

*Ateş düşürür,

*Öksürük gidericidir, balgam söktürüdür,

*Ağız kokularına karşı iyi gelir,

*Sindirim sistemine iyi gelir. Mide gazlarını giderir,

*Kusmaya karşı etkilidir,

*İshale iyi gelir,

*Karanfil emmek alkol arzusunu azaltır,


Karanfil çayı yapmak için;

Rendelenmiş taze zencefil, 2 karanfil ve küçük bir parça tarçın çubuğunun üzerine kaynar su döküp demleyin.

Karanfil Çayı Nasıl Yapılır?

Karanfil Çayı Tarifleri;

8 diş karanfil 2 bardak suda, yaklaşık 20 dakika, üstü kapalı, hafif ateşte, sıvı yarıya ininceye kadar kaynatılır, süzülür. Hazımsızlık, ishal, şişkinlik ve karın ağrısı için, yemeklerden sonra bu çaydan 1 çorba kaşığı içilir. Aynı çaya bal katılırsa nefes darlığına, bronşite ve sinüzite iyi gelir. Yemekten sonra çiğnenen bir diş karanfil ağız kokusunu giderir.

Çin’de bedeni kuvvetlendirmek, özellikle bayanların regl problemlerini önlemek için belli bir süre (ortalama 7-10 gün) her gün 1 rafadan yumurta (özgür tavuk yumurtası tavsiye edilir) 1 tatlı kaşığı toz karanfil ve 1 çorba kaşığı bal karıştırılarak yenir.

Zihin yorgunluğu için karanfil çayı yapılışı;

Zihin yorgunluğuna karşı; cezveye 1 su bardağı su konur, kaynamakta olan suyun içine 7 – 8 tane karanfil atılır, kısık ateşte 4 dakika daha kaynatılır ve ateşten alınır. Süzüldükten sonra, soğutmadan sıcak olarak yudum yudum içilir. Genelde akşam yemeklerinden sonra 20 gün kadar kür halinde uygulanması tavsiye edilir. 10 günlük bir aradan sonra tekrar uygulanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder