Pages

17 Mayıs 2012 Perşembe

FINDIĞIN FAYDALARI


Ülkemizde bolca yetiştirilen, hatta ticari açıdan büyük önemi bulunan besin maddelerinden biridir Fındık. İçerisinde Vücudumuz için gerekli olan bir çok önemli vitamini barınmaktadır. Hatta reklamlarımızı safra süsleyen, bir ara herkesin diline dolanan, fındığı betimlemek için kullanılan kelimesi bile vardır. Bu kadar faydası bulunan fındığı günlük olarak belli ölçülerde tüketmemiz sağlığımız açısından oldukça faydalıdır.

Latincesi:Haselnuss, Corylus avellana
Familyası: Huşgiller familyasındandır.

FINDIK: Kışın yapraklarını döken, çalı, ağaççık ve bazen ağaç şeklinde görülen bir bitkidir. Basit, yuvarlak yaprakların kenarları çift dişli, ucu sivridir. Çiçekler yapraklardan hemen önce İlkbaharda açar. Meyvesi, 1-2-3 cm uzunluğunda 1-2 cm çapındadır, kabuğun etrafını tamamen veya kısmen kuşatan bir kadehçik bulunur. Kadehçiğin şekil ve yapısı fındık türlerinin teşhisinde önemlidir.

Yetiştirildiği Yerler: Ticari açıdan Ülkemiz için büyük değeri bulunan fındık, yurdumuzun daha çok Doğu Karadeniz bölümünde yetiştirilmektedir.

Faydaları:

Vücudunuzun ihtiyacı olan proteini rahatlıkla fındıktan karşılayabilirsiniz. Fındık vücutta artık madde bırakmadan protein verir ve vücudun normal çalışmasına, zayıf düşmemesine yardımcı olur.

Gelişme çağındaki çocuklara da hem enerji verip hem de besleyici olmasından dolayı gelişmelerini daha iyi sağlamak için önemli bir besin kaynağıdır.

Enerji vericidir. Bu yüzden besleyici özelliğinin yanında cinsel gücü artırıcı etkisi de vardır.

Böbrekteki kum ve taşları döker.

Güç ve dikkat gerektiren durumlarda yararlıdır. Çünkü, vücuda kuvvet vererek beden ve zihin yorgunluğunu giderir.


Fındık, kolesterolü düşürür ve kalp krizi riskini azaltır.

İçerdiği yüksek kalsiyumdan ötürü kemikleri ve dişleri güçlendirir.

Fındıkta diyet lifi% 1-3 oranında bulunur, bağırsakta kimyasal bileşiklerin Toksik etkilerini, kalın barsak hastalıklarını, Kabızlığı ve kalp rahatsızlıklarını önler, serum lipit düzeyi ve kan şekerini düşürür.

Sodyum düşük, magnezyum ve potasyum yüksek olduðundan vücutta kan basıncını Düzenlemede önemli rol oynar.

Kansızlık, sindirim ve Dolaşım sistemi bozukluklarını önlemede gerekli olan demiri içerir.

Bilinmesi gerekenler:

Süt ve süt ürünleri demir yönünden yetersiz olduðundan dolayý Fındık bunlarla birlikte tüketilirse, Açığı kapatır.

Yüksek tansiyonu olanlar daha dikkatli tüketmelidirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder